Trädgårdstips

Jag är ingen trädgårdsmästare eller expert. Här är mina trädgårdstips, utifrån det jag lärt mig under resans gång:

 

Att anlägga en gräsmatta:

Köpa gräs "på rulle" eller så själv? Främst handlar det om tid och kostnad. Har du pengarna? Vill du gå barfota på gräset redan första sommaren? I så fall ska du rulla ut färdigt gräs. Har du inte lika bråttom och inte lika mycket pengar - så din egen gräsmatta.

Vi har sått vår gräsmatta. Där växer lika mycket ogräs som gräs just nu känns det som. Grannarna har rullat ut sin. De börjar också få ogräs nu. Så vad gäller ogräs är ingen skillnad.

Vi valde att så på höstkanten. Det var ganska bra, för det var mycket dagg på morgnarna och nätterna = inte så mycket vattning behövdes. Vi har fått fylla ut vår tomt med lera, jord och grus. På det har vi ett lager med anläggningsjord som vi sedan sått i. Vi använde såvagn och försökte få det någorlunda jämnt fördelat. Så här två år senare finns fortfarande förbättringsställen - men på det stora hela har vi en fin och bra gräsmatta. Vi valde frön från Weibull, Extra green. För en mer långsamväxande gräsmatta. Men långsamt verkade den mest växa i början. Inte nu längre!

Lästips om att anlägga en gräsmatta:

Olle Berg, med 40 års erfarenhet av gräsmattor, tipsar
Så här skapar du en fin gräsmatta - Byggnytt.nu

Plantera träd:

Än så länge har vi bara planterat en hängsälg på framsidan. Den har tagit sig riktigt bra. På framsidan har vi nordost-läge. På baksidan planterade vi i rabatten framför altanen en liten dvärgsyren, som också den överlevt vintern. Däremot klarade inte xx sig under den långa vintern. Den hade frusit i ympningen, för det växte skott längst ner på stammen medan kronan var helt död. Den har vi nu bytt ut mot en liten ormhassel. Får väl se hur det går med den. Till framsidan önskar jag mig också ett silverpäronträd av modell lite större. Men det kostar.... Jag har köpt träden på Blomsterlandet och Plantagen. Ormhasseln beställde vi samtidigt som thujorna, via Hortogreen.se.

När vi planterade grävde vi ut en rejäl grop i lerjorden och hällde i planteringsjord, torv och lite gödsel. Det verkar ha fungerat bra. Att plantera direkt i leran vågade vi däremot inte.

Plantera häck:

Vi har valt thujahäck till 2,5 tomtgränser, vintergrön liguster till en halv och staket till en halv. Resten är öppen yta (vid garaget och lite till som vi inte vet vad vi ska göra med än så länge).
Vi planterade thujor vid en tomtgräns redan förra året. De har växt rejält. Men det har märkts att de är känsliga för sol och torka. Jag läste ett tips om att ibland kan thujor behöva täckas för när vårsolen är för stark! Thujorna till första tomtgränasen var krukodlade och vi beställde dem från www.thujor.se. De var mellan 50-60 cm höga.

Resterande planterade vi i år och beställde från Hortogreen.se. De visade sig vara barrotade trots att vi beställt krukodlade. Återstår att se hur de tar sig. Dessa var dessutom mindre, 30-40 cm. De varierade betydligt i storlek när vi fick dem. Vissa kändes som en liten fjäder, andra var betydligt större. Även de måste vi vattna rejält, då solen ligger på och jorden torkar ut.

Så rejält med vatten behöver thujor. Däremot växer grannarnas väldigt dåligt då de istället ofta får FÖR mycket vatten - de växer i dike mellan tomter, där det är dålig dränering.

Odla:

När det gäller odling har vi hittills använt oss av två pallkragar samt lite krukor på ett odlingsbord. Vi odlar smultron och i år har jag även sått sallad i pallkragarna. Förra året sådde vi sockerärtor. Oj, så de växte. Två tomatplantor odlar vi också på planteringsbordet. Annars har vi inte anlagt något trädgårdsland eller så.

Vi har två vinbärsbuskar, en röd och en svart. Får se om det blir bär det här året, förra året var det dåligt.

Jag försöker även mig på att odla basilika i krukor, men de har inte vuxit så mycket än.

Till nästa år är drömmen att odla betydligt fler grönsaker så vi har under sommaren. Men då krävs mer plats.

Anlägga en rabatt:

Sol, vind och vatten är ganska avgörande vid anläggning av en rabatt. Inte bara bildligt talat. Lerjorden som vår tomt består av blir väldigt blöt vid regn, väldigt torr vid torka. Att plantera i den är svårt. Det gäller att gräva ur och fylla på med planteringsjord.

Vår baksida är i söderläge och där blir det väldigt varmt. Dessutom är den väldigt vindutsatt då det i ett nybyggarområde inte finns så många naturliga vindfångare, såsom höga träd och liknande.

Jag har planterat flera olika sorters blommor och gräs. Lavende är favoriten, men alla plantorna överlevde inte vintern. Dessutom ska jorden vara ganska mycket torvmull i - det är inte den jag har.

Buskar: